fbpx

De ce sa alegi o sauna uscata? Descopera toate beneficiile unei saune de exterior

Detasarea de stresul cotidian intr-un loc relaxant si revigorant ca o sauna poate aduce cel mai mare beneficiu omului, acela de a-si imbunatati sanatatea. Ideea de sauna vine inca din cele mai vechi timpuri din partea unor popoare care pun mare pret pe sanatate: mayasii, romanii, turcii, finlandezii si coreenii.

Ideea de sauna reprezinta o incapere mica special conceputa pentru sesiuni uscate sau umede (cu abur) care produce fenomenul de transpiratie la suprafata pielii utilizatorilor, avand ca rezultat detoxifierea corpului si curatarea plamanilor.

Exista doua tipuri de suna, cea uscata si cea umeda (cu aburi), fiecare avand propriile avantaje. Insa, astazi vom discuta doar despre sauna uscata si ce foloase putem trage de pe urma utilizarii ei.

In ceea ce priveste modelul de sauna, acestea pot avea design-uri diferite: tip butoi de exterior pe orizontala sau pe verticala sau modelul standard, cea pentru interior. In ultima vreme, cele mai populare cautari si achizitii s-au facut pe saunele tip butoi. Avantajul acestora e ce se pot plasa oriunde, fie in curte, fie in gradina sau chiar si pe o terasa. Datorita aspectului rustic si dispunerii pe orizontala, acestea creeaza o imagine care sporeste frmusetea locului in care aceasta este montata.

De ce este important sa folosim o sauna uscata?

Sauna uscata sau sauna Finlandeza are beneficii extraordinare si de lunga durata asupra sanatatii. Este caracterizata printr-o camera mica cu peretii de lemn si banci din lemn prevazuta cu o soba cilindrica electrica incarcata cu pietre care se incing si peste care se toarna apa cu ajutorul unui polonic, soba este special creata pentru asa ceva, astfel incat, putem respira usurati in privinta evitarii electrocutarii. Sesiunile petrecute in interoriul saunei pot fi de scurta sau lunga durata si bineintales si de temperaturi diferite. Indiferent de timpul sau temperatura aleasa, acestea se pot masura cu ajutorul  clepsidrei sau termometrului.

Temperatura este cuprinsa intre 70 si 100 grade Celsius. Umidiatea este intre 10-20%.

Avantajul saunei uscate din lemn in scopuri terapeutice este de nedescris. Sauna practicata in mod corect, va avea cu siguranta rezultate uimitoare pentru minte si trup. In primul rand caldura provoaca transpiratia pe intreaga suprafata a pielii. Toxinele  acumulate in corp, vor iesi prin pori, astfel veti simti o relaxare si energizare totodata a intrgului organism. Aspectul pielii usor imbujorat va fi lucios si curat, iar elasticitatea pielii va fi crescuta.

Descopera beneficiile unei saune de exterior

Cand esti in sauna, bataile inimii cresc iar vasele de sange se dilateaza, permitand un flux sangvin mai mare in tot corpul, mai ales spre organele importante ale corpului.

Mai putine dureri. Endorfinele sunt raspunzatoare de reducerea durerii.  Datorita dilatarii vaselor de sange, fluxul sangvin creste, oxigenand rapid testurile la care ajunge mai greu suplimentarea cu oxigen si nutrienti.  Astfel, durerile create de febra musculara, artrita sau alte blocaje vor fi inalturate rapid.

Mai putin stres, mai putina anxietate. Este dovedit clinic faptul ca folosirea frecventa a saunei uscate scade nivelul de cortizon, principalul hormonul secretat de glandele suprarenale ca raspuns la stres.  

Boli de inima. Sedintele de sauna uscata scad tensiunea arteriala sistolica si diastolica. Cele doua valori fiind responsabile de functionarea normala a inimii.

Iti protejeaza plamanii. Caldura din sauna incalzeste peretii plamanilor, ajutand la dilatarea alveolelor pulmonare si expluzeaza secretiile rezidente. Sauna este numai buna pentru personale care sufera de astm sau alte boli cronice ale plamanilor.

Prelungeste viata. Pe langa detoxifierea organismului, fiind un saptiu genral comun, sauna ii ajuta pe oameni sa creeze legaturi sociale, un fapt care ajuta la prelungirea vietii si la ridicarea moralului.

Efect de intinerire. Cu ajutorul sedintelor in sauna, putem stimula functiile native de anti-aging ale pielii noastre prin creearea noilor  celule epiteliale.

Efect antiseptic. Temperatura ridicata din sauna uscata are efect dezinfectant. Germenii nocivi de pe suprafata pielii noastre distrug bariera protectoare, insa datorita caldurii, celulele killer distrug agentii patogeni, astfel pielea isi reface bariera naturala de protectie.

Efect hidratant. Datorita temperaturii ridicate din sauna, transpiratia produsa inmoaie epiderma, facand posibila patrunderea substantelor nutritive din cremele sau uleiurile aplicate inainte si dupa sedinta de sauna. Efectul este imediat, pielea devenind catifelata si intinerita.

Contraindicatii

Persoanelor suferinde de boli de inima le este necesara o consultatie cu medicul specialist inainte ca acestea sa inceapa tratamentul in saunele finlandeze.

Din nefericire, persoanele care prezinta probleme la nivelul pielii, expunerea indelungata in saunele uscate le este contraindicata.

Practici bune pentru a profita la maxim de beneficiile saunei uscate.

In primul rand, o hidratare suficienta ajuta metabolismul sa lucreze accelerat, astfel in momentul expunerii la caldura, corpul are rezervele necesare in privinta nivelului de apa.

Un pas la fel de important ca si hidratarea, este exfolierea totala a pielii printr-un masaj uscat sau produse cosmetice marine. Curatarea pielii capului este si ea foarte importanta. Daca este posibil, puteti aplica si o masca pentru hidratarea parului. Nu in ultimul rand, in timpul sedintei sau dupa terminarea acesteia, un dus rece pentru cateva secunde sporeste si mai mult elasticitatea pielii, creste energia la cote maxime, iar secretia de hormoni ai fericirii este crescuta.

Pentru cei mai aventurosi, recomandam alternarea saunei calde cu o baie in zapada sau apa foarte rece, pentru intarirea inimii.  

La nivel psihic, este recomandat sa ne simtim bine si sa traim in momentul prezent. Tinand cont de toate aceste sfaturi, alaturi de o alimentati sanatoasa cu reprize de somn calitative, sedintele de sauna cu siguranta vor capata o valoare extraordinara.

Translate »